Αναδημοσίευση της συνέντευξης του πρώην Προέδρου του Εθνικού Αντώνη Πρίντεζη
Αναδημοσίευση της συνέντευξης του πρώην Προέδρου του Εθνικού Αντώνη Πρίντεζη
Ο Αντώνης Πρίντεζης παίζει το δικό του ρόλο στην οικογένεια του Εθνικού Πειραιά (Ο.Φ.Π.Φ) τα τελευταία 12 χρόνια. Ήταν πρόεδρος του συλλόγου για 51 μήνες την περίοδο 2012 – 2016, ενώ λίγο πριν, αλλά και μέχρι σήμερα, στηρίζει με κάθε τρόπο την προσπάθεια των διοικήσεων του ιστορικού σωματείου. Τα τελευταία χρόνια είναι δίπλα στον κολυμβητικό τμήμα, σε αυτό του ανδρικού πόλο, ενώ είναι εκείνος που αφουγκράζεται και προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα του κορυφαίου Έλληνα κολυμβητή, του Κρίστιαν Γκολομέεβ.
Η ιστορία του Αντώνη Πρίντεζη στον Εθνικό ξεκινά λίγο μετά την κατάκτηση του ευρωπαϊκού κυπέλλου στην υδατοσφαίριση γυναικών το 2010, τμήμα που είχε σχεδόν διαλυθεί. Ανέλαβε την στήριξη του γυναικείου πόλο και λίγο αργότερα του ιστορικού ανδρικού τμήματος και προσπάθησε να το κρατήσει ζωντανό (είχε υποβιβαστεί για 2η φορά στην Α2). Τον Μάρτιο του 2012 ανέλαβε την προεδρία του συλλόγου και παρέμεινε σε αυτή μέχρι τον Ιούνιο του 2016, για μια περίοδο 51 μηνών.
Ο Αντώνης Πρίντεζης εκφράζεται σήμερα το pisina.net και για μία ακόμη φορά τονίζει την αναγκαιότητα της συσπείρωσης των φίλων του συλλόγου αλλά και εκείνων που σέβονται την ιστορία του προκειμένου να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για τον πρωταγωνιστικό ρόλο ιστορικών τμημάτων, όπως του ανδρικού πόλο και του ποδοσφαίρου. Χωρίς αυτά σε πρωταγωνιστικό ρόλο δεν υπάρχει Εθνικός, σύμφωνα με τον κύριο Πρίντεζη.
Ο Πειραιώτης παράγοντας είναι υποστηρικτής της άποψης ότι όλα τα τμήματα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα σε μία δυνατή κεντρική διοίκηση και όχι να λειτουργούν ανεξάρτητα και μεμονωμένα.
«Το 2010 – τονίζει – ανέλαβα τις τύχες του γυναικείου τμήματος πόλο, προκειμένου να ανταποκριθώ στην επιθυμία εκείνων που με κάλεσαν στο σύλλογο για να στηρίξω οικονομικά τις προσπάθειές τους. Πάντα όμως το μυαλό μου ήταν στο ιστορικό ανδρικό τμήμα που είναι και η ναυαρχίδα του συλλόγου λόγω των επιτυχιών του. Δυστυχώς αυτοί που με κάλεσαν το Σεπτέμβριο του 2010 να βοηθήσω, παραιτήθηκαν λίγο αργότερα, γεγονός που με στεναχώρησε αφάνταστα. Άλλα περίμενα κι άλλα βρήκα.
Από τον Ιούνιο του 2011 διέκρινα ένα σοβαρότατο οικονομικό πρόβλημα. Ο Εθνικός είχε πολλά τμήματα και δεν μπορούσε να τα βγάλει πέρα. Τελικά τον Οκτώβριο του 2011 παραιτήθηκε η διοίκηση, το ανδρικό τμήμα πόλο έπεσε στην Α2 κατηγορία την περίοδο 2011-12 με έναν μόλις βαθμό και τον Μάρτιο του 2012, μετά από πίεση, υπερβολική αγάπη και παράλληλα άγνοια κινδύνου ανέλαβα την προεδρία του συλλόγου. Άλλο πρόεδρος όμως κι άλλο υπεύθυνος του γυναικείου τμήματος. Έπρεπε να ασχοληθώ με όλα.
Μεγάλα ήταν τα προβλήματα στο σύλλογο, τα χρέη ήταν μια τεράστια θηλιά, αλλά ευτυχώς τα κατάφερα με την βοήθεια 4-5 φίλων Εθνικών και όχι μόνο αποφύγαμε το Πρωτοδικείο αλλά ο σύλλογος μπήκε σε μια σειρά. Έπρεπε όμως να δοθεί προτεραιότητα στην σωτηρία του ανδρικού για να μην πέσει στην δεύτερη εθνική κατηγορία.
Οφείλαμε, την ύστατη ώρα, να δηλώσουμε μία ομάδα για την Α2. Ευτυχώς που βρέθηκε ο κύριος Καρυδόπουλος και μας έδωσε χείρα βοηθείας. Ανεβάσαμε την ομάδα στην Α1 παρόλο που μοναδικός εφικτός στόχος ήταν η ύπαρξη του τμήματος στην Α2. Σχεδόν όλοι αυτοί που με είχαν φέρει στο σύλλογο, όπως και άλλοι Εθνικοί, δυστυχώς είχαν εξαφανιστεί. Έμεινα στην προεδρία για 51 μήνες. Δυστυχώς δεν κατάφερα να υλοποιήσω την άποψή μου, την οποία θεωρώ ακόμη και σήμερα απαραίτητη για το σύλλογο. Δεν μπορεί ο Εθνικός, χωρίς δυνατή κεντρική διοίκηση, όχι μόνο να συντηρήσει όλα αυτά τα τμήματα, αλλά να υπάρξει με αξιοπρέπεια στον χώρο. Είχα γράψει εκείνες τις ημέρες στο Φόρουμ των οπαδών του συλλόγου:
«Ο Εθνικός έχει πολλά τμήματα και δεν μπορεί να τα συντηρήσει». Είχα στεναχωρήσει/διαφωνήσει με φίλους και γνωστούς. Δυστυχώς βγαίνω αληθινός μετά από τόσα χρόνια. Το βόλεΐ των αντρών έκλεισε. Το μπάσκετ δεν προχώρησε. Στον Εθνικό δεν έχουν μάθει να βάζουν προτεραιότητες. Δεν είναι ρεαλιστές. Έχουν μείνει στην εποχή του Δημήτρη Καρέλλα.
Αυτό που είδα ως πρόεδρος και δυστυχώς δεν κατάφερα να το υλοποιήσω είναι να βάλουν τα τμήματα προτεραιότητα την κεντρική διοίκηση, τη μάνα του συλλόγου. Τον Εθνικό δηλαδή, όχι τα τμήματα. Προτεραιότητα πρέπει να είναι η κεντρική διοίκηση, να είναι καθαρός ο σύλλογος με φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και όλα τα συναφή. Μπορεί να έχεις τα κλαδιά χωρίς το δέντρο; Όχι. Την ίδια άποψη έχω και τώρα. Η βοήθεια μου σήμερα δεν φτάνει. Χρειάζεται μια συσπείρωση του κόσμου του Εθνικού. Μια βοήθεια επιφανών Εθνικών ή φίλα προσκείμενων στο σύλλογο, αλλά και τρίτων μη Εθνικών. Δεν υπάρχει αυτό σήμερα».
Ο Αντώνης Πρίντεζης αγωνιά για το αύριο του ιστορικού σωματείου και προσθέτει:
«Από το 2020 έως και σήμερα δεν έχω διοικητικό ρόλο στο σωματείο. Βοηθάω με τον τρόπο μου από το 2019 που έπαψα να είμαι χορηγός της ανδρικής ομάδας μετά απο παράκληση/απαίτηση των εκάστοτε προέδρων. Δυστυχώς πολλοί είναι αυτοί που έχουν γυρίσει την πλάτη στο αντρικό πόλο και όπως λέω σε όλους: «…σωματείο χωρίς ποδόσφαιρο δεν υπάρχει και Εθνικός χωρίς αντρικό πόλο δεν υπάρχει». Καλά είναι να λειτουργούν όλα τα τμήματα, να προσπαθούν για εξέλιξη και βελτίωση, αλλά ο Εθνικός έγραψε ιστορία στο ποδόσφαιρο και στο αντρικό πόλο. Εκεί πρέπει να πρωταγωνιστεί.
Δυστυχώς το ποδόσφαιρο απουσιάζει πολλά χρόνια από την Σούπερλιγκ. Μακάρι να γίνει κάτι φέτος και η ομάδα να ανέβει μία κατηγορία. Δε νοείται όμως από το 2015 να έχουν γυρίσει όλοι την πλάτη στο αντρικό πόλο. Δεν φτάνει ο Φάνης Κουντουδιός και κάποια ελάχιστα άτομα. Χρειάζεται συσπείρωση».
«Δεν πρέπει - αποφαίνεται ο Αντώνης Πρίντεζης - να μπαίνει ο κάθε φίλος του συλλόγου, να 'επενδύει' σε ένα άθλημα κάποια χρήματα και μετά να μένει μόνος του, ξεκρέμαστος. Απαιτείται μία συσπείρωση. Να στηριχτεί ο σύλλογος, η μάνα. Αυτή είναι η προτεραιότητα. Εάν δεν υπάρχει μάνα δεν υπάρχουν παιδιά. Παλαιότερα έλεγαν «…μια μάνα μπορεί να μεγαλώσει 10 παιδιά. Τα 10 παιδιά δεν μπορούν να συντηρήσουν μια μάνα».
Πρέπει να υπάρχει μία βάση για να προχωρήσεις. Να υπάρχει μία κεντρική διοίκηση. Σήμερα υπάρχει, αλλά δεν μπορεί να παίξει το ρόλο που πρέπει γιατί είναι αδύναμη οικονομικά. Τέσσερα χρόνια προσπάθησα να περάσω αυτό το υγιές μοντέλο. Δεν τα κατάφερα γιατί υπήρχε άλλη νοοτροπία. Είχα διαφωνίες με τους επικεφαλείς των τμημάτων και αυτός είναι ο κυριότερος λόγω που αποχώρησα το 2016. Δεν γίνεται ο πρόεδρος να μην έχει άποψη για κρίσιμα ζητήματα, όταν ο πρόεδρος, ως νόμιμος εκπρόσωπος, «παίζει το κεφάλι του» σε φορολογικά και ασφαλιστικά θέματα, όχι οι υπεύθυνοι των τμημάτων. Η μάνα, λοιπόν, προτεραιότητα. Τα παιδιά δεν πρέπει να κάνουν …του κεφαλιού τους».
Ο Αντώνης Πρίντεζης, όπως προαναφέρθηκε, εκτός από το αντρικό πόλο στηρίζει σήμερα το κολυμβητικό τμήμα και τον κορυφαίο Έλληνα κολυμβητή Κρίστιαν Γκολομέεβ.
«Ο Κρίστιαν αγαπάει τον Εθνικό γι’ αυτό και παραμένει τόσα χρόνια στο σύλλογο. Δεν το κάνει για μένα, το κάνει γιατί νιώθει όμορφα μέσα σ’ αυτή την οικογένεια. Του αρέσει ο Εθνικός. Δεν πιέζεται», υποστηρίζει ο Αντώνης Πρίντεζης για τον αθλητή που υπηρετεί σήμερα την στρατιωτική του θητεία στο Ρέθυμνο της Κρήτης και την εβδομάδα αυτή αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα προκειμένου να συνεχίσει την προετοιμασία του για τους μεγάλους αγώνες που ακολουθούν το καλοκαίρι, το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης και το ευρωπαϊκό της Ρώμης. Ο Κρίστιαν έχει έρθει πλέον στην Ελλάδα οικογενειακώς.
Ο Εθνικός είναι …τσιγγάνος τα τελευταία 20 χρόνια. Χωρίς γήπεδο το ποδοσφαιρικό τμήμα πελαγοδρομεί. Σημαντικά είναι τα προβλήματα και στον υγρό στίβο, καθώς η έλλειψη κολυμβητηρίων στον Πειραιά έχει «στραγγαλίσει» τις προσπάθειες των μεγάλων συλλόγων του υγρού στίβου, του Ολυμπιακού και του Εθνικού. Πρόσφατα ανακοινώθηκε η κατασκευή κολυμβητικών δεξαμενών στην περιοχή του ΣΕΦ, γεγονός που εκτιμάται ότι θα αποσυμφορήσει την κατάσταση. Ποια είναι η άποψη του Αντώνη Πρίντεζη για το θέμα των εγκαταστάσεων του ιστορικού Εθνικού;
«Ο κόσμος του Εθνικού είναι απογοητευμένος. Έχει δίκιο. Το θέμα των εγκαταστάσεων είναι κολοσσιαίο. Υπάρχει μια έκταση στο Σχιστό του Κερατσινίου. Ο δήμαρχος Γιάννης Μόραλης θέλει να βοηθήσει στην υλοποίηση αυτού του έργου αλλά μάλλον δεν μπορεί. Το ποδόσφαιρο φέτος φιλοξενείται στους Αγίους Αναργύρους και τα προηγούμενα χρόνια ήταν στην Καλλιθέα. Τσιγγάνοι για 20 ολόκληρα χρόνια από τα Μέγαρα έως το Μενίδι και το Μαρκόπουλο. Θέλουμε ένα χώρο για να αξιοποιηθούν τα Χρήματα της περιφέρειας. Το γήπεδο ποδοσφαίρου είναι η βάση και η «λύση του Σχιστού» δεν είναι κάτι που μας ικανοποιεί.
Ο Εθνικός, όπως λένε και τα αρχικά του (Ομιλος Φιλάθλων Πειραιώς - Φαλήρου) έχει βάση τον Πειραιά και το Φάληρο και μια έκταση στην ευρύτερη περιοχή του ΣΕΦ ή και την παραλία είναι αυτή που μας ταιριάζει αλλά απ’ ότι έχω καταλάβει δεν είναι εφικτή. Αναφορικά με τα κολυμβητήρια έχω να πω ότι αν ο Ολυμπιακός αξιοποιήσει τις νέες κατασκευές στο ΣΕΦ τότε επιβάλλεται να δοθεί η δυνατότητα στον Εθνικό και στα υπόλοιπα σωματεία να εδραιωθούν στις άλλες κολυμβητικές δεξαμενές, στο 'ΑΝΤΡΕΑΣ ΓΑΡΥΦΑΛΛΟΣ', και στο κολυμβητήριο Πέτρος Καπαγέρωφ. Οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα είναι απαράδεκτη και προσβλητική προς την ιστορία και την προσφορά του Εθνικού».
Πηγή: Pisina.net